Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2013

No 829

David Ligare (Ιταλία)

Η ιστορία αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια του σιγά-σιγά, σε κομμάτια. Στην αρχή είδε τους άντρες να έρχονται από την παραλία προς το στρατόπεδο. Μετά, είδε τον Οδυσσέα να βαδίζει κουτσαίνοντας πλάι στους άλλους βασιλιάδες. Ο Μενέλαος κάτι κρατούσε στα χέρια του. Ένα πόδι, λερωμένο απ’ τα χορτάρια, κρεμόταν χαλαρά. Μερικές τούφες από ανακατεμένα μαλλιά είχαν ξεγλιστρήσει μέσα από ένα αυτοσχέδιο σάβανο. Το μούδιασμα τώρα έγινε οίκτος, συμπόνια. Για λίγες στιγμές ακόμα, λίγες τελευταίες στιγμές. Και μετά, η κατάρρευση.
Έκανε να αρπάξει το σπαθί του, να κόψει το λαιμό του. Όταν τα χέρια του επέστρεψαν αδειανά, μονάχα τότε το θυμήθηκε: μα αφού είχε δώσει το σπαθί σ’ εμένα. Τότε ο Αντίλοχος τον άδραξε απ’ τους καρπούς των χεριών  και οι άντρες άρχισαν να μιλάνε όλοι μαζί. Εκείνος, το μόνο που έβλεπε μπροστά του ήταν το αιματοβαμμένο ύφασμα. Με ένα βρυχηθμό πέταξε τον Αντίλοχο από πάνω του, χτύπησε και τον Μενέλαο και τον έριξε κάτω. Έπεσε πάνω στο νεκρό σώμα. Από μέσα του βγήκε με ορμή ένα ουρλιαχτό. Κι ύστερα κι άλλο, κι άλλο. Έπιασε τα μαλλιά του με τα χέρια του κι άρχισε να τα ξεριζώνει απ’ το κεφάλι του. Χρυσαφένιες μπούκλες άρχισαν να πέφτουν πάνω στο καταματωμένο πτώμα. Πάτροκλε, έλεγε, Πάτροκλε! Πάτροκλε! Συνέχεια, ακατάπαυστα, ξανά και ξανά, ώσπου να κλείσει ο λαιμός του.

Madeline Miller: Το τραγούδι του Αχιλλέα (Διόπτρα)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;
Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.
Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο. Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα. Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει.

«Με έναν πεζό λόγο τόσο ξεκάθαρο και λιτό όσο και η κινητήρια ποίηση του Ομήρου, η Μίλερ αιχμαλωτίζει και αποδίδει την ένταση και την αφοσίωση της εφηβικής φιλίας… ενισχύοντας μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια» — The Washington Post

Ανώνυμος είπε...

Ένα μυθιστόρημα για τον Αχιλλέα κέρδισε το εφετινό βραβείο Orange
Συγγραφέας η αμερικανή φιλόλογος Μαντλίν Μίλερ
tovima.gr, 31-5-2012
Με ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα, το The Song of Achilles [Το τραγούδι του Αχιλλέα] (Bloomsbury), η αμερικανή συγγραφέας Μαντλίν Μίλερ κέρδισε το εφετινό Βραβείο Orange Μυθιστορήματος. Το βραβείο απονεμήθηκε σε τελετή στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο την Τετάρτη το βράδυ. Ήταν η 17η απονομή του βραβείου, το οποίο τιμά την υπεροχή, την πρωτοτυπία και την προσβασιμότητα στη γυναικεία γραφή από όλον τον κόσμο.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην αρχαία Φθία και αφηγείται τη γνωριμία του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα, την ανάπτυξη του στενού δεσμού τους και την αναχώρησή τους για την Τροία στο πλευρό των Αχαιών.
Γεννημένη στη Βοστώνη, η Μαντλίν Μίλερ σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και δράμα στο Γέιλ, όπου ειδικεύτηκε στην προσαρμογή ιστοριών της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας για το σύγχρονο κοινό. Ζει στη Νέα Αγγλία όπου διδάσκει ως φιλόλογος σε γυμνάσιο. Το The Song of Achilles, το οποίο έγραφε τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
«Η γραφή της Μαντλίν Μίλερ, πρωτότυπη, με πάθος, ευρηματική και αισιόδοξη, θα έκανε τον Όμηρο περήφανο», είπε στην τελετή απονομής η βρετανή πεζογράφος Τζοάνα Τρόλοπ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Η βραβευμένη μυθιστοριογράφος έλαβε έπαθλο 30.000 στερλινών και την «Μπέσι», ένα μπρούντζινο μικρό γλυπτό με το οποίο τιμούνται παραδοσιακά οι νικήτριες του Orange.
Το Βραβείο Orange Μυθιστορήματος θεσπίστηκε το 1996 για να τιμήσει και να προωθήσει τη γυναικεία λογοτεχνία από όλον τον κόσμο σε ένα ευρύ κοινό αναγνωστών. Απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς που γράφτηκε από γυναίκα στα αγγλικά.

Ανώνυμος είπε...

Ευχομαι ποτε να μην κλεισει το blog σου.

Ευχαριστουμε φιλε ReyCorazon. Ευχαριστουμε πολυ.