Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

No 779



Ο αρρενωπός άνδρας ενσαρκώνει τη δράση. Αυτή όμως η δράση δεν είναι στην πραγματικότητα παρά μια αντίδραση ενάντια στην παθητικότητα και την αδυναμία του νεογέννητου. Η μονοπώληση της δράσης από τους άνδρες δεν προέρχεται από κοινωνική ανάγκη. Η υιοθέτηση των κανόνων της αρρενωπότητας απαιτεί μια επιπλέον απώθηση των παθητικών πόθων, και ειδικά του πόθου της μητρικής φροντίδας. Η αρρενωπότητα, που κατασκευάζεται υποσυνείδητα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου, ώσπου να ξεσπάσει κυριολεκτικά κατά την εφηβεία. Είναι η στιγμή όπου ο πόνος και ο φόβος της εκθήλυνσης και της παθητικότητας αρχίζουν να γίνονται πρόδηλοι (…) Ο φόβος της παθητικότητας και της εκθήλυνσης ενισχύεται ακόμη περισσότερο, εφόσον αυτές οι δύο καταστάσεις είναι από τις πλέον ισχυρές και πλέον απωθημένες επιθυμίες του ανθρώπου. Ο αδιάκοπος αγώνας δεν αποβαίνει ποτέ οριστικά νικηφόρος, γιατί πώς να απαρνηθεί κανείς μια για πάντα την ακαθόριστη ανάμνηση της Εδέμ;

Elisabeth Badinter: XY, η ανδρική ταυτότητα (Κάτοπτρο)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To XY είναι ο χρωμοσωμικός τύπος του άνδρα. Αυτά τα δύο χρωμοσώματα θέτουν σε κίνηση τους μηχανισμούς σεξουαλικής διαφοροποίησης του άνδρα από τη γυναίκα και προσδιορίζουν γενετικά το ανδρικό φύλο. Αλλά αν το ΧΥ είναι η πρωταρχική συνθήκη για μια ανδρική ανθρώπινη ύπαρξη, δεν αρκεί για να τη χαρακτηρίσει. Από το XY ως την αίσθηση της ανδρικής ταυτότητας ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια. Η αρρενωπότητα φαινόταν αυταπόδεικτη, αντίθετη με τη θηλυκότητα και άσχετη με την ομοφυλοφιλία· κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, όμως, τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Το ΧΥ παραμένει σταθερό, αλλά η ανδρική ταυτότητα δεν είναι πια η ίδια.


Η Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ είναι από τις γνωστότερες φεμινίστριες και προοδευτικές διανοούμενες της Γαλλίας. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Lamour en plus, Lun et lautre και το XY, De lidentite masculine.