Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

No 642

Image Hosted by ImageShack.us
Ο επίσκοπος κλείδωσε την πόρτα του προθάλαμου. Πήρε τον εσταυρωμένο από το μάρμαρο και τον έβαλε στο τραπέζι, φίλησε το κεντημένο σταυρό στο μικρό μωβ πετραχήλι που είχε φέρει μαζί του και το έβαλε στους ώμους του. Γονάτισε με τους αγκώνες στην άκρη του τραπεζιού με το αριστερό μάγουλο προς τον σταυρό και την ράχη στον μετανοούντα. Ο Τζωρτζ γονάτισε στο πάτωμα δίπλα απ’ το τραπέζι μπροστά στον εσταυρωμένο, έκανε το σημείο του σταυρού και άρχισε:
«Ευλόγησέ με, Πάτερ, γιατί αμάρτησα (…) έχω διαβάσει απαγορευμένα βιβλία και περιοδικά – τον 19ο Αιώνα και βιβλία παληά και σύχγρονα με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ήξερα πολύ καλά σε ποιες περιοχές πειρασμού τριγυρνούσα. Κατά κανόνα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα πάνω μου, εκτός απ’ το αίσθημα της απέχθειας για τους συγγραφείς που γράφουν χυδαία μόνο για να γράφουν χυδαία, σαν τον Στράτωνα ή τον Ποντάνο. Ομολογώ, ότι δυο ή τρεις φορές στη ζωή μου απόλαυσα βρώμικες σκέψεις, που μου ενέπνευσαν κάποιες γραμμές στον Οράτιο του Κικέρωνα για τον Μ. Κέλιο και, ίσως πέντε-έξι φορές από ένα στίχο του Τζων Άντιγκτον Σύμοντς στο Artist. (…)»

Φρέντερικ Ρολφ: Ανδριανός ο Έβδομος (Μέδουσα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανδριανός ο έβδομος είναι το πασίγνωστο εκπληκτικής γοητείας μυθιστόρημα και το μοναδικό που ο Φρέντερικ Ρολφ έγραψε με το πραγματικό του όνομα’ είναι το κλειδί του αινίγματος ενός ανθρώπου που χρησιμοποιούσε για να γράφει το ψευδώνυμο Βαρώνος Κόρβο (Baron Corvo). Αντανακλώντας τη ζωή και τις φαντασιώσεις του παράξενου, μυστηριώδη συγγραφέα του, το μυθιστόρημα αποτελεί το αλλόκοτο χρονικό ενός κουρελιάρη περιθωριακού, ενός αποδιωγμένου παππά και πάμπτωχου λογοτέχνη που ζει σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου και που χρησιμοποιεί τις βυζαντινές ίντριγκες της πολιτικής του Βατικανού για ν’ αναρριχηθεί στον Παπικό θρόνο. Ο αναμορφωτικός, ριζοσπαστικός Παπισμός του Ανδριανού του Έβδομου αποκαλύπτει τις σκευωρίες και οδηγεί στον εκφυλισμό μια ευφυώς κατασκευασμένη σκευωρία, αποτέλεσμα προσωπικής εκδίκησης.



Fr. Rolfe
(Frederic Baron Corvo)
Συγγραφέας, εκβιαστής και απατεώνας, άπορος και παιδεραστής, ο Φρέντερικ Ρολφ γεννήθηκε στο Cheapside το 1860. προσχώρησε στη Ρωμαιοκαθολική πίστη αλλά η υποψηφιότητά του για ιερέας απορρίφθηκε. Η επακόλουθη συγγραφική του καριέρα δεν στέφθηκε από επιτυχία. Οι περισσότερες νουβέλες και ιστορίες του γράφτηκαν με το ψευδώνυμο «Βαρώνος Κόρβο» και μόνο ο Ανδριανός ο Έβδομος και ο Don Tarquinio δημοσιεύτηκαν με το πραγματικό του όνομα.
Ο Ρολφ, πέθανε σε πολύ μεγάλη φτώχεια, το 1913, στη Βενετία. Η παράξενη και αμαρτωλή καριέρα του οφείλει την αναγνώριση και τη φήμη της κατά το μαγαλύτερο μέρος στην εξαιρετική μελέτη του A.J.A Symons: «The queste of Corvo», που εκδόθηκε το 1934.