Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2008

No 517

Image Hosted by ImageShack.usBas Meerman (Ολλανδία)

Aδερφρίκη (η) Tο σοκ που θα πάθει η ελληνική κοινωνία έτσι και μάθει πόσοι διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί, λογοτέχνες, επιστήμονες κ.ά. είναι ομοφυλόφιλοι/ες. «Kαλέ, έπαθα μια αδερφρίκη! Tα έμαθες για τον Λ.Λ.;»
Aπουστήρωση (η) Eπείγουσα μέθοδος αφαίρεσης ομοφυλοφιλικών μικροβίων από χώρο κατοικίας, εν όψει επίσκεψης μαμάς, θείας ή άλλου συγγενή που (επιμένει να) πιστεύει ότι ο γιος είναι απλώς καλός φίλος με τον Tάκη. «Δεν προλαβαίνω να 'ρθω σινεμά, πρέπει να κάνω απουστήρωση. Aύριο έρχεται η μαμά απ' το χωριό».
Γκεϊράζ (το) Xώρος στάθμευσης και αποθήκευσης πρώην γκόμενων, για χρήση σε επείγουσες συνθήκες αγαμίας.
Kεϊλλιτέχνης (ο) Kαλλιτέχνης που είναι περισσότερο γκέι και λιγότερο καλλιτέχνης, με οδυνηρά αποτελέσματα για την τέχνη και θανατηφόρες επιπτώσεις για τους θεατές. (Στη Θεσσαλονίκη: Γκεϊλλιτέχνης)
Λεσβαλαντώνω (ρ. αμετάβ.) Kάνω σαν μουρλή που με παράτησε η γκόμενα, συνήθως με μουσική υπόκρουση βαριά λαϊκά ή Γαλάνη. Nα τονιστεί ότι λεσβαλαντώνουν και οι γκέι, αλλά εκείνοι προτιμούν Mαρινέλλα.
Λεσβιτρίνα (η) Γκέι φίλος μιας λεσβίας, που ποζάρει για σχέση της για λόγους αλληλοκάλυψης. «A, κοίτα, η Mάρθα με τη λεσβιτρίνα της!»Λεσβολιδοσκοπώ (ρ. μετβ.) Προσπαθώ να καταλάβω αν η κοπέλα που μου αρέσει το πάει το γράμμα ή είναι απλώς άνετη.
Mπουχτιβιστές (οι) Συνδικαλισμένοι γκέι που από τη στιγμή που αρχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά μας, για κάποιο ανεξήγητο λόγο χάνουν το χιούμορ τους και γίνονται ανυπόφορα σοβαροφανείς. «Mα ήταν ανάγκη να φέρεις αυτόν τον μπουχτιβιστή στο πάρτι; Θα μας τα ζαλίσει πάλι!»
Nτιγκέι (ο) Nτιτζέι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, που παίζει υπερβολικά πολλές φορές το "I Will Survive". Mία φορά είναι ήδη υπερβολικά πολλές. "Last night a deegay mou gamise ti vradia". Laiko asma.
Παππούστης (ο) O ομοφυλόφιλος που ερωτεύεται (πολύ) μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες.
Tοιούτος (ο) O δυσλεξικός αδερφός του Tουίτι.

Λύο Καλοβυρνάς: Πλαθολογίο λέξεων (IntroBooks)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aπό την εισαγωγή στην παλαιότερη (πρώτη) έκδοση του Πλαθολόγιου, από τις εκδόσεις Οξύ:

...
Κατόπιν σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας μερικών ωρών ανακαλύφθηκε πληθώρα εννοιών σε κοινή καθημερινή χρήση που χρήζουν ονοματοθεσίας. Μην ξαφνιάζεστε. πράγματι υπάρχουν φαινόμενα, αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες, με τα οποία ερχόμαστε σχεδόν καθημερινά σε επαφή και όμως ακόμη δεν έχουμε τις κατάλληλες λέξεις να τα ονοματίσουμε. Στερούμαστε έναν πακτωλό εννοιών που θα εμπλουτίσουν όχι μόνο τη γλώσσα μας αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα, δεδομένου ότι γλώσσα ίσον αντανάκλαση της πραγματικότητας αλλά και συνδημιουργός της.

Ως νέοι Αδάμ και Εύα, λοιπόν, το παρόν λεξικό δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια εύρεσης ονομάτων για όλες αυτές τις πιστοποιημένα υπαρκτές έννοιες, αντικείμενα και φαινόμενα που μας περιτριγυρίζουν αλλά είναι ακόμη αβάφτιστα. Διαβάζοντας αυτό το λεξικό θα βρείτε επιτέλους τη λέξη που ψάχνατε τόσο καιρό, χωρίς να το ξέρετε, για να περιγράψετε αυτό που αισθανόσασταν, αυτό που σας έγινε ή αυτό που είδατε και δεν είχατε λόγια να το πείτε.

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, αποδεχόμαστε εκ των προτέρων ότι οι λέξεις που δημιουργήθηκαν για να περιγράψουν αυτές τις πτυχές της πραγματικότητας είναι τεχνητές- λέξεις του σωλήνα, τρόπον τινά. Οι περισσότερες κανονιστικές (ρυθμιστικές) προσπάθειες να μας μάθουν πώς να μιλάμε συνήθως αποτυχαίνουν, οπότε δεν βαυκαλιζόμαστε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα επικρατήσουν και θα εισχωρήσουν στο σώμα της εν χρήσει ελληνικής γλώσσας. Ίσως μόνο λίγες από αυτές να περάσουν τη δοκιμασία της χρηστικότητας. Εδώ απλώς επιχειρείται μια καταγραφή.
...
Λύο Καλοβυρνάς
~~~~~~~~~~~~

Η παρουσίαση του βιβλίου από το site του Παπασωτηρίου:

Το πλαθολόγιο είναι μια θερμοκοιτίδα νεογέννητων λέξεων του σωλήνα καθώς και κάποιων άλλων νεκραναστημένων λεξιλογικών Φρανκεστάιν. Η αρμάδα αυτών των λέξεων δημιουργήθηκε για να σας δώσει τα μέσα να εκφράσετε πληρέστερα το βίωμά σας - δηλαδή να πείτε με άλλα λόγια αυτό που θέλατε τόσο καιρό και δεν είχατε τις λέξεις. Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε τι σημαίνουν "γκεσταπωλήτρια", "πλυσταγμός" και "λικερώνομαι" ή, εδώ που τα λέμε, "πλαθολόγιο", συμβουλευτείτε αυτόν τον οδηγό έκφρασης και επικοινωνίας για τη νέα χιλιετία.
~~~~~~~~~~~~

Άλλες καταχωρήσεις για τον Λύο Καλοβυρνά:

- No 49: Πέφτω
- No 92: Αστάρτη
- No 269: Το θεϊκό συνταγολόγιο