Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2006

No 271

Η ομοφυλοφοβία ενισχύει την εύθραυστη ετεροφυλοφιλία ορισμένων ανδρών. Είναι, λοιπόν, ένας μηχανισμός ψυχικής άμυνας, μια στρατηγική για την αποφυγή αναγνώισης ενός μέρους του εαυτού τους που δεν γίνεται αποδεκτό. Η διοχέτευση της επιθετικότητας προς τους ομοφυλόφιλους είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύσει κανείς τη σύγκρουση και να την καταστήσει υποφερτή. Κατά τον Gregory Herek, η ομοφυλοφοβία μπορεί να έχει επίσης κοινωνικές προεκτάσεις: ένας ετεροφυλόφιλος εκφράζει τις προκαταλήψεις του εναντίον των γκέθ για να κερδίσει την επιδοκιμασία των άλλων και με αυτό τον τρόπο να τονώσει την αυτοπεποίθησή του. Τέλος, η ομοφυλοφοβία είναι μια άποψη γενικότερης ιδεολογίας, όπως για παράδειγμα η συντηρητική θρησκευτική ιδεολογία που επιτάσσει αυστηρά προκαθορισμένες ανδρικές και γυναικείες δραστηριότητες.
Ωστόσο, η ομοφυλοφοβία δεν έχει μόνο «πλεονεκτήματα». Εκτός του ότι εξαγριώνει σκανδαλωδώς τους ομοφυλόφιλους – χωρίς να λογαριάσουμε τους ομοφυλόφιλους που έχουν οι ίδιοι τους ενστερνιστεί αυτή την ομοφυλοφοβία – στοιχίζει ακριβά στους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Όχι μόνο τους κάνει «μάρτυρες του ανδρικού ρόλου», κατά την έκφραση του Joseph Pleck, αλλά αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της ανδρικής φιλίας.

Κώστας Τσαρούχας: Άλκηστις (Ελληνικά γράμματα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η “Άλκηστις, το σκοτάδι και το φως στο ερωτικό ένστικτο”, είναι το δεύτερο από τα τρία βιβλία με το οποίο ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρουχάς αποπειράται να προσεγγίσει θέματα που παρουσιάζουν ομοφυλοφιλικό ενδιαφέρον ή που άπτονται της ομοφυλοφιλίας. Κυκλοφόρησε το 1995, την ίδια χρονιά με το “Αγόρια στην πορνεία” ενώ το τρίτο βιβλίο αυτής της “σειράς”, το “AIDS, όλη η αλήθεια” κυκλοφόρησε το 2001. Είναι βιβλία δημοσιογραφικής έρευνας και καταγραφής μαρτυριών, όπως όλα τα βιβλία του πολυγραφότατου δημοσιογράφου.