Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2005

No 232

Image Hosted by ImageShack.usAntonio Bazzi (Il Sodoma) (Ιταλία)
.
... η Αναγέννηση, που αποτέλεσε επανάσταση στην ιστορία της τέχνης, ήταν έργο μεγάλων ομοφυλόφιλων καλλιτεχνών, ανθρώπων αναγνωρισμένων και αξιοσέβαστων, όπως ο Μποτιτσέλι και ο Ραφαήλ. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, σε νεαρή ηλικία, είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση παιδεραστίας, ενώ ο Τζοβάνι Αντόνιο Μπάτσι, γνωστός ως Σοδομιστής (Il Sodoma), έφερε υπερηφάνως το παρατσούκλι του. Ο Καραβάτζιο έχασε περιουσίες ολόκληρες και μπαινόβγαινε στις φυλακές, γιατί αδυνατώντας να τιθασεύσει τις ορμές του, βίαζε τους εφήβους που ζωγράφιζε, ακόμη και αν ήσανευγενείς. Την ίδια εποχή, ο Σαίξπηρ ΄ργραφε τα ερωτικά σονέτα του για έναν νεαρό από το φιλικό του περιβάλλον, και ο Μιχαήλ Άγγελος έντυνε την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα με τα Ignudi του, που είχαν ακάλυπτο το ανδρικό μόριο.

Giles Néret: Ομοερωτική Τέχνη (Taschen)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μερικά από τα περιέχομενα και ένα απόσπασμα από την σελ. 6 του βιβλίου:

Περιεχόμενα του βιβλίου:
-Πρίαπος και Άδωνις
-Ο Βασιλιάς Φαλλός
-Ο Έλληνας Έρως
-Χαίρε Καίσαρ
-Ο έρωτας που τολμά να πει το όνομα του.


Απόσπασμα από την σελίδα 6 του βιβλίου:

Ο ομοφυλοφιλικός κόσμος των εικόνων είναι πολύ περιορισμένος, και γι' αυτό ευθύνονται οι απαγορεύσεις, οι προκαταλήψεις και τα ταμπού που τον περιβάλλουν. Μόνο όταν αναφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μπορούμε να μιλάμε για τον Χρυσό Αιώνα της Ομοφυλοφιλίας. Σε όλες τις εποχές της τέχνης, ωστόσο, διακρίνουμε το κρυφό της πρόσωπο, καθώς καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα ο Ενγκρ ή ο Νταβίντ, ασυνείδητα ίσως, τόνισαν την αρρενωπή ή την εκθηλυμένη πλευρά ενός ανδρικού γυμνού. [...]

(από το site της Πρωτοπορίας)
~~~~~~~~~~~~

Ο Gilles Néret, ιστορικός και κριτικός τέχνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ανταποκριστής μουσείων, με πλούσια δράση στον τομέα του, έλαβε το 1981 το βραβείο Elie Faure για τις δημοσιεύεσεις του, οργάνωσε πολλές ρετροσπεκτίβες στην Ιαπωνία και ίδρυσε το μουσείο SEIBU και την γκαλερί Wildenstein στο Τόκιο. Γεννημένος το 1993, δημιουργικός και δραστήριος, υπήρξε από τους στυλοβάτες των εκδόσεων TASCHEN και πέθανε πρόσφατα –στις 3 Αυγούστου του καλοκαιριού που μας πέρασε, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις στους συνεργάτες του.

(πηγή: taschen.com)